Päivitetty: 11.11.2024

Iitin Kirkkojärvellä sijaitseva Kuoppasuonlahti on noin 4 ha laajuinen linnustoltaan erityisen arvokas rantaluhta. Kuoppasuonlahdella viihtyy useita vaarantuneita tai taantuneita lajeja, kuten nokikana, kaulushaikara ja härkälintu. Muita havaittuja lajeja ovat mm ruskosuohaukka, maakotka ja kansallislintumme laulujoutsen.  

Kuvassa nokikana ja sen poikanen vierekkäin uimassa lähikuvassa. Lintujen ympärillä näkyy järvikortetta.
Nokikana ja poikanen Kuva: Eero Linden
Kuvassa härkälintu lähdössä lentoon veden pinnalta, vesi roiskuu kun lintu juoksee veden pinnalla.
Härkälintu Kuva: Eero Linden

Ruovikko on tällä hetkellä pusikoitunut ja kasvanut umpeen, eikä linnuille ole juurikaan allikoita. Nyt onkin tarpeen kääriä hihat ja kunnostaa Kuoppasuonlahdella vesilintujen elinympäristöä ja näin palauttaa uhanalaista vesilinnustoa alueelle, sekä vahvistaa olemassa olevia lintukantoja. Tämä toteutetaan allikoimalla, eli pintakasvillisuuden kuorimisella juurineen siten, että saadaan lisättyä avovesialuetta, ja pusikoiden raivauksella rantaluhdalta. 

Iitti on perustettu vuonna 1539 kirkkopitäjäksi. Vuonna 1693 valmistunut Iitin puukirkko on yksi Suomen vanhimmista ristikirkoista. Iitin kunnallishallinto perustettiin vuonna 1870.  

Kuvassa Iitin punainen puukirkko kesämaisemassa. Etualalla näkyy punaisia kukkia suorissa istutusriveissä.
Iitin kirkko Kuva: Wikipedia

Koko Iitin Kirkonkylän alue on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Lisäksi valtakunnallisesti merkittäviä maisemia ovat Hiidenvuoren maisemat, sekä Kimolan kulttuurimaisema.  

Lisää tietoa Päijät-Hämeen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista löytyy täältäReakSpeaker Kuuntele kuvake

Iitistä löytyy useita luontopolkuja, joista Radansuun 8,5 kilometriä pitkän luontopolun osuus kulkee lähellä Kuoppasuonlahden rantaa, vesistön ja golf-kentän välissä. Rantaruovikossa polku kulkee pitkospuita pitkin. 

Tietoa muista Iitin ulkoilureiteistä löytyy täältä -> https://www.iitti.fi/visit/luonto/luontoreitit/ 

Kivenheiton päässä lahdelta sijaitsee luonnonmuistomerkki Tammelan tammi, joka on rauhoitettu Kymen lääninhallituksen päätöksellä vuonna 1990. Tammi on arviolta yli 200 vuotta vanha ja sen ympärysmitta on yli 3 m.  

Iitistä löytyy kolme kivikautista kalliomaalausta, joista tunnetuin on punaisella väritetty, laukkaavaa hirveä esittävä kalliomaalaus Konniveden eteläosassa Kelloniemen itärannalla olevan Haukkavuoren jyrkässä seinämässä. Vuonna 1976 löydetty kalliomaalaus on rauhoitettu ja suojeltu muinaismuistolailla. 

Etusivu