Et ole yksin – Heinolan Koulurauhan julistus 21.8.2024

Heinolan Kailas-talolla on rauhallinen tunnelma. Koulut ovat alkaneet hiljattain ja keskiviikkoaamuna 21.8.2024 julistettiin Heinolan paikallinen Koulurauha toista kertaa.

Ohjelmaan kuului virallinen Koulurauhan julistus ja tulevaisuuden vastuun siirtyminen Kirkkiksen koululle, kuoroesitys, Hämeen poliisin puheenvuoro ja Heinolan nuorisovaltuuston puheenvuoro.

Koulurauhan julistus

Koulurauha-ohjelma koululaisten eduksi

Heinolan kaupungin perhekoutsi Miia Salonen avaa koulurauhan taustaa: ”Vuonna 1990 Mannerheimin Lastensuojeluliitolla, Suomen Punaisella Ristillä ja Folkhälsanilla oli käynnissä Väkivallaton-kampanja, jonka tavoitteena oli innostaa ihmisiä työskentelemään väkivaltaa vastaan eri puolilla Suomea. Osana kampanjaa koulurauha julistettiin ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti Turusta.”

Nykyisen Koulurauha-ohjelman periaatteina pidetään oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Tavoitteena on siis turvata jokaisen kouluyhteisön jäsenen hyvinvointi kouluympäristössä.

Koulurauhaa ylläpidetään koulun arjessa osallistamalla oppilaita sekä kannustamalla ja ohjaamalla heitä yhteistyöhön toistensa kanssa, Miia sanoo. Käytännössä tämä toteutuu erilaisten aktiviteettien avulla, Miia selventää: ”Kouluissa panostetaan paljon yhteisölliseen työhön, joka käytännössä on esimerkiksi luokan ryhmäytymistä, kaveri- ja tunnetaitotunteja sekä koulun yhteisiä teema- tai toimintapäiviä. Joissakin kouluissa on käytössä kaveripenkki tai kaverilainaamo yksinäisiä välitunteja varten tai on järjestetty ohjattua toimintaa osalle välitunneista.”

Kuoro lauloi yksinäisestä ketunpojasta.

Yksinäisyyttä vastaan

Nämä yhteisöllistävät aktiviteetit ovat merkityksellisiä koskien tämän vuoden Koulurauha-teemaa ”Et ole yksin – Du är inte ensam”, jonka Suomen oppilaat ovat itse valinneet. Heinolan Koulurauhan julistuksessa puhuttiin esimerkiksi yksinolon ja yksinäisyyden erosta, kiusaamiseen puuttumisesta ja oikeudesta turvalliseen koulunkäyntiin, jossa toiset otetaan huomioon.

Jokainen koulun aikuinen ja lapsi voi tehdä oman osansa koulurauhan eteen, Miia kehottaa. Kiusaamisen eli kouluväkivallan kohdalla on myös olennaista ylläpitää sujuvaa vuorovaikutusta kodin ja koulun välillä, Miia selventää: ”Kaikki kouluväkivalta ei tule nähdyksi, sillä esimerkiksi ulkopuolelle jättäminen tapahtuu usein hienovaraisesti, kuin huomaamatta. Siksi onkin tärkeää, että kodin ja koulun välinen yhteistyö toimii ja tieto epäasiallisesta kohtelusta tulee opettajan tai opiskeluhuollon tietoon.”

Jos oppilas kokee yksinäisyyttä tai hänellä on muita huolia, voi hän kääntyä esimerkiksi koulun terveydenhoitajan, kuraattorin, koulupsykologin tai nuorisotyöntekijän puoleen. Internetissä on myös käytettävissä alueellinen https://normaali.fi/-verkkosivu ja valtakunnallinen https://www.netari.fi/-verkkosivu.

Heinolan Koulurauhan julistuksen 2024 löydät tästä linkistä: https://www.youtube.com/live/sy9sXAGYWnA?feature=shared

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu