2.8.2024
Heinolan asuntomessuista 20 vuotta – oppilaitosyhteistyötä tehtiin jo asuntomessujenkin aikana
Oppilaitosyhteistyötä tehtiin jo Heinolan asuntomessujen aikana.
Heinolan asuntomessujen markkinointia varten oli rakennettu kaksi mustikansinistä palviljonkia, jotka suunniteltiin ja toteutettiin Teknillisen korkeakoulun ja Heinolan hienopuuseppien yhteistyönä. Paviljongit olivat käytössä Laukaan asuntomessuilla 2003, matkamessuilla 2004 ja muissakin pienemmissä tapahtumissa. Näissä paviljongeissa pyörivät Heinolan mainosvideot, jaettiin lukuisia esitteitä ja muuta oheistavaraa. Nämä samat paviljongit ovat muuten edelleen ovat Heinolan kesäteatterirfn käytössä – varsin kestävät ja pitkäikäiset ne ovat.
Oppilaitosyhteistyö näkyi myös messujen Design for All -talon suunnittelussa ja toteutuksessa. Koulutuskeskus Salpaus ja Heinola-instituutti toteuttivat Arkkitehtitoimisto Satu Päivärinne Oyn suunnitteleman talon. Talossa oli jo tuolloin huomioitu etätyömahdollisuudet ja esimerkiksi avustajakoiran kanssa asuminen. Esteettömyys oli huomioitu myös monessa muussa kohdin – autokatoksesta pääsi talolle katettua väylää pitkin, sauna tarjosi hyvät löylyt myös pyörätuolissa istuvalle, sisustuksessa ja kiintokalusteissa oli huomioitu erilaiset esteellisyydet kuten liikunta- ja näkövammaisuus.
Asuntomessualueen kiinteät opasteet suunniteltiin myös oppilaitosyhteistyön kautta. Opasteet ovat puiset paalut, joihin on jyrsitty esim. kadunnimet. Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin opiskelijat toteuttivat nämä. Nämä opasteet ovat edelleen messualueella.
Messutoimiston Heinolan henkilöstölle haluttiin yhtenäiset asut. Messutoimiston naisten asut toteutettiin yhteistyössä Luhta Oyn ja Heinola-instituutin kanssa. Luhta toimitti laadukkaan materiaalin asuihin ja Heinola-instituutin ompelijaopiskelijat toteuttivat asut mittatilauksena. Asun ideana oli erottaa messuhenkilökunta messukävijöistä. Lisäksi asusta toivottiin edustavaa ja mukavaa ja johon olisi mukava pukeutua jokaisena työpäivänä. Asun haluttiin myös soveltuvan juhlakäyttöön. Naisille siis teetettiin Ril’sin vadelmanpunaisesta viskoosipellavasta jakku, hame ja caprit sekä mustasta vastaavasta kankaasta hihaton tunika, lisäksi asuun kuuluivat mustat t-paidat ja Heinolan kaupungin viininpunainen Virta vie-huivi. Naisten asut räätälöitiin käyttäjän mittasuhteet huomioiden. Messutoimiston miehet ja isäntinä toimineet luottamusmiehet pukeutuivat maitokahvin väriseen pikkutakkiin ja naisten asuun soinnutettuun haalean vaalean punaiseen kauluspaitaan tai mustaan t-paitaan sekä mustiin suoriin housuihin tai arkisempiin vaaleisiin housuihin. Asut saivat kiitosta ja erottuivat edukseen.
Asuntomessut tarjosivat projektina muutamalle erialojen opiskelijalle myös harjoittelupaikan.
Myös Suomen asuntomessut tarjosivat monelle opiskelijalle kesätyön messuoppaina sekä -lipunmyyjinä.
Lisää haastatteluja, muistoja, mainoksia sekä Ylen ja MTV3:n tekemät katsaukset messuilta löydät Asuntomessut Heinolassa 20 vuotta sitten -sivultamme!