3.12.2024
Heinolan kaupungin henkilöstö kehittää ja kehittyy vuoden kehitysteko -kilpailun kautta
Taustaa kehitystekokilpailusta
Vuonna 2023 Heinolan kaupunki lanseerasi Vuoden kehitysteko -kilpailun henkilöstölleen. Kilpailun tarkoituksena oli löytää vuoden innovatiivisimpia kehitystekoja, jotka tuottavat aitoa arvoa ratkaisemalla havaittuja ongelmia tai kehittämiskohteita. Tavoitteena oli kannustaa työyhteisöjä luomaan aktiivisesti uusia innovatiivisia ratkaisuja, jotka parantavat kaupungin toimintatapoja ja luovat vahvan yhdessä kehittämisen mallin.
Vuoden 2024 Vuoden kehitysteko -kilpailu käynnistettiin kesäkuussa ja kehitysideoita oli aikaa jättää lokakuun loppuun asti.
Kehitystekojen merkitys
Kilpailu tarjosi henkilöstölle mahdollisuuden tuoda esille omia kehitysideoitaan ja osallistua aktiivisesti kaupungin toiminnan parantamiseen. Innovatiiviset kehitysteot voivat tuoda merkittäviä parannuksia arjen työskentelyyn, palvelujen laatuun ja tehokkuuteen.
Vuonna 2023 kilpailuun osallistui 23 kehitystekoehdotusta kaikilta kaupungin toimialoilta. Yhteistyötä tehtiin eri yksiköiden, palvelualueiden ja toimialojen välillä, mikä oli erityisen ilahduttavaa. Tämä yhteistyö vahvisti kaupungin sisäistä yhteisöllisyyttä ja loi perustan tuleville kehitystoimille. Kaupunginjohtajan johtoryhmä kävi läpi kaikki ehdotukset ja valitsi parhaat kehitysteot jatkoon. Tämä prosessi varmistaa, että vain aidosti vaikuttavat ja toteutuskelpoiset ideat pääsevät esille ja saavat ansaitsemansa huomion.
Vuoden 2023 palkitut
Vuoden 2023 ideoista palkittiin seuraavat kehitysteot:
1. sija: Lukion urheilu- ja musiikkilinjat
2. sija: Tietoturvavideot
3. sija: Unelmien Heinola ja Heinolassa Jyrää -tapahtumien yhteen liittäminen, Heinolan kulttuuripalvelut
Lisäksi kaupunginjohtajan johtoryhmä jakoi kunniamaininnat seuraaville kehitysehdotuksille:
- Heinolan oma tekoäly ”Arska”, Tietohallinnon tiimi
- Heinola vs. Uusimaa
- Monistamon uusiokäyttö arkistojen seulontatilaksi
- Tekniikan ja Luvan Projektitoimisto, Teknisen sekä Lupa ja valvonta toimialojen henkilöstö
- Tommola-talon päiväkoti Popeda-toimintamalli, Tommola-talon henkilöstö
Vuoden 2024 kilpailu ja uudistukset
Vuoden 2024 Vuoden kehitysteko -kilpailu käynnistettiin kesäkuussa ja kehitysideoita oli aikaa jättää lokakuun loppuun asti. Kehitysteko -kilpailun sääntöjä ja ohjeistuksia viilattiin hieman viimevuoden kokemusten pohjalta, jotta sen toteuttamisesta ja arvioinnista tulisi entistä sujuvampaa.
Vuoden 2024 kilpailun suunnittelussa huomioitiin kilpailun ensimmäisen toteutuskerran kautta saadut arvokkaat oppimiskokemukset. Osallistujilta ja arvioijilta saatu palaute auttoi tunnistamaan kehityskohteita kilpailun toteuttamisessa ja arvioinnissa. Näiden kokemusten pohjalta kilpailua on kehitetty edelleen, jotta se olisi entistä sujuvampi ja tehokkaampi.
Lisäksi kehitysteot ilmoitettiin Tärkeissä töissä -kilpiluun, joka on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöjen yhteinen työelämän kehittämisen kokonaisuus, jonka tavoitteena on auttaa kunta-alan ja hyvinvointialueiden työpaikkoja uudistumaan ja kehittymään sekä tehdä hyvää julkista työtä näkyväksi. Heinola osallistui ensimmäistä kerta tähän valtakunnalliseen kilpailuun kehittämisteoillaan.
Uudet säännöt ja kriteerit
Mikä sitten muuttui? Vuoden kehitystekokilpailu toteutettiin viime vuonna ainoastaan sisäisesti, mutta jatkossa kilpailuun osallistumisen ehtona on ilmoittaa oman ryhmän kehitysteko myös mukaan Tekojen torille, joka on kuntaorganisaatioiden ja hyvinvointialueiden isoja ja pieniä kehittämistekoja keräävä alusta, jossa on 17 eri kategoriaa. Tämän muutoksen tavoitteena on kehittää hyvien käytäntöjen jakamiskulttuuria yli kuntarajojen sekä tietenkin tehdä näkyväksi Heinolassa tehtävää hienoa kehitystyötä. Tekojen torilla myös palkitaan innostavimpia sinne toimitettuja tekoja, joten tässä on yksi hyvä syy lisää jakaa myös oman ryhmän teko sinne! Osallistuminen tapahtui sekä sisäiseen kilpailuun että Tekojen torille sähköisellä lomakkeella.
Kilpailun osallistumiskriteereitä on myös muutettu siten, että aiemmin kilpailuun hyväksyttiin toteutettujen kehitystekojen lisäksi myös toteuttamiskelpoiset ideat. Nyt kilpailuun osallistuvan kehitysteon pitää kuitenkin olla vähintään kehitteillä tai jo toteutettu. Myös kilpailun arviointikriteeristöä on kevennetty arvioinnin selkeyttämiseksi. Aiemmin kriteereinä olivat kaupunkistrategian mukaisuus, innovatiivisuus, kustannusvaikutus, imago vaikutus sekä toteuttamiskelpoisuus. Jatkossa arvioinnin painopisteinä ovat kehitysteon innovatiivisuus, kaupunkistrategian mukaisuus sekä aito hyöty suhteessa havaittuun kehityskohteeseen.
Vuoden 2024 kehitysteot
Vuoden 2024 kehitystekoja saapui ehdolle 24 kappaletta, kaikilta toimialoilta ja yhteistyötä toimialojenkin välillä oli tehty kuten kehitystekokilpailun ensimmäisenäkin vuonna. Ilmiannettuihin kehitystekoihin oli mahdollisuus tutustua Heinolan kaupungin henkilöstön Silta-intranetissä, henkilöstö pääsi myös äänestämään omaa suosikkiaan kehitystekokilpailussa. Alla lista saapuneista ehdotuksista, lihavoidut ehdotukset, TOP10, pääsivät jatkoon kaupunginjohtajan johtoryhmän käsittelyyn.
- Asfalttiviidakko Vanhalla linja-autoasemalla
- Suomen kaunein ja ainutlaatuisin ennakkoäänestyspaikka
- Heinolan kaupungin perusopetuksen matalan kynnyksen konsultaatiomalli
- Ohjevideot Dynastyn käytöstä
- Pedagogisen tuen puu
- Symbolbruket
- Valvontatieto yli kuntarajojen ympäristönsuojelussa – seudullisen käyttöarkiston käyttöönotto
- Viihtyisä, vuorovaikutteinen ja hyvinvoiva Lyseonmäen koulu
- Tunnusten haun uudelleen järjestäminen
- Lasten ja nuorten hyvinvointi framille
- Kohtaamisen kampanja
- Sujuvan arjen lainaamo
- Leikkipedagogiikka sekä Hannelandia -yhteistyö
- Osaamisen jakaminen Janakkalan varhaiskasvatuksen kanssa
- Heinolan markkinointi varhaiskasvatuksen avulla
- Perheiden syysfestarit
- Vaikutusten ennakkoarviointi – Heinolan malli
- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyön jatkuminen
- Varhaiskasvatuksen erityisopettajan konsultaatiomalli
- Edlevo asiakasvideo
- Tänään kylään- huomenna asumaan -tapahtuma
- Case StreetSmart
- Varhaiskasvatuksen toimiston kyselytunti
- Sillan alta- podcast
Kaupunginjohtajan johtoryhmä tekee edelleen päätöksen palkittavista ja mahdollisista kunniamaininnan saajista, palkitut julkaistaan 10.12.2024. Karsintaan vaikuttivat kehitysteon vaikuttavuus koko organisaation näkökulmasta, yhteisöllisyys sekä toteutus.
Heinola valloitti Tekojen torin
Tänä vuonna Tekojen torille ilmoitettiin yli 250 kehitysideaa ja tekoa. Heinolan kaupunki osallistui ensimmäistä kertaa Tekojen torin kilpailuun, jossa kategorioita oli kaikkiaan 17. Tiistaina 3.12.2024 Helsingin Pörssitalolla järjestetyssä Tekojen tori-gaalassa Heinola tyhjensi palkintopöydän. Ensi kertalaisen tuuria vai mitä – no tietenkin meillä Heinolan kaupungilla on hyvä tekemisen meininki, osaamme kuvata omaa työtämme sekä rohkeasti kehittää omaa osaamista ja tekemistä.
Heinola pokkasi ”Vuoden tulokas” -palkinnon – aktiivisesta kehitystekojen ilmoittamisesta ja siitä että on esikertaa mukana Tekojen torilla. Lisäksi Tuisku Laukka palkittiin ”Aktiivinen kehitystekojen ilmoittaja”. Palkittujen joukkoon pääsivät seuraavat kehitysteot:
- Heinolan perhepuisto Bongarin kehittäminen yhteistyöllä
- Valvontatieto yli kuntarajojen ympäristönsuojelussa – seudullisen käyttöarkiston käyttöönotto
- Sillan alta -podcast
”On upeaa, että henkilöstö kehittää omaa toimintaansa ja hienoa nähdä, että Heinolan kehittämistoiminta on huomattu myös valtakunnallisesti Tekojen torin tulokas -kunniamaininnalla” sanoo hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmi.
”Tästä on hyvä jatkaa ja edelleen kehittää kehitystoiminnasta palkitsemista Heinolassa ja ennen kaikkea edelleen innostaa henkilöstöä kehittämään toimintaa”
Lämpimät onnittelut palkituille ja lämmin kiitos kaikille vuoden 2024 kehittämistekokilpailuun osallistuneille.