Heinolan kylissä on vahva tekemisen meininki  

Ensimmäistä kertaa järjestetty Kylien ja kortteleiden ilta kokosi tuvan täyteen hyvän mielen kehittäjiä. Innostavista mahdollisuuksista ja tositarinoista kertoivat Sara Etola Vierumäeltä, Virpi Malin Lusista, Päivi Kuisma Kirkonkylältä sekä Anu Taipale ja Janne Niemimäki Päijänne-Leaderiltä. Keskusteluissa olivat mukana kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen, elinkeinopäällikkö Netta Malin ja hankekoordinaattori Salla Rossi Heinolan kaupungilta.

Tekemisen pitää lähteä alhaalta ylös, painotti Anu Taipale. Leader-periaatteisiin kuuluvat myös aluelähtöisyys, paikallinen kumppanuus, innovatiivisuus, monialaisuus, verkostoituminen ja yhteistyö. Yhdistykset, seurat, kunnat ja säätiöt voivat hakea rahoitusta Leaderiltä yleishyödyllisiin investointeihin ja kehittämiseen.

Välittävä Vierumäki -hankkeen hankepäällikkö Sara Etola keskittyi innostavassa esityksessään koviin ja pehmeisiin vetovoimatekijöihin: mitkä tekijät vaikuttavat alueen vetovoimaisuuteen ja mihin niistä asukkaat voivat itse vaikuttaa. Sara korosti myös brändin, viestinnän ja markkinoinnin merkitystä. Varsinkin videoita kannattaisi käyttää.

Virpi Malinin esitys Lusin kylätalon kehittämisestä veti hiljaiseksi. Tässä näkee hyvin, kuinka suuri merkitys yhdessä tekemisellä on. Lusin kylätalo oy on yleishyödyllinen osakeyhtiö, jonka toiminnan lähtökohtana on ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen kestävyys. Vaikka toiminta on vasta alkanut, on se saavuttanut suuren suosion. Erilaiset tapahtumat ovat houkutelleet satoja vierailijoita. Tapahtumien lisäksi talolla on säännöllistä toimintaa, kuten lentopalloa, jumppaa, jalkapalloa ja bingoa. Talolta on mahdollista saada myös hierontaa ja jalkahoitoja. Reko-jakelu järjestyy kerran kuussa.

Kirkonkylän Kyläpirtillä on myös vaikuttava tarina. Tänä vuonna tarina sai jatkoa, kun kauan toivottu remontti saatiin valmiiksi. Remontin aikaisissa väistötiloissa syntyi tiiviimpää yhteistyötä koululaisten ja yritysten kanssa, kun lapset suunnittelivat Hiljan pihaa ja yritykset toteuttivat penkkejä. Seuraavaksi on vuorossa Kyläpirtin ympäristön ja luontopolkujen kehittäminen Vesa Väänäsen ITE-taidetta unohtamatta. Kehittäminen on jaksamisesta kiinni. Ihmisiä ei onneksi tarvitse patistaa. Ihmisiä tulee kyllä, kun tarve vaatii, kiteytti Päivi Kuisma.

Illan viimeisenä oli vuorossa Älykkäät toimijat – viisaat kylät -hankeen esittely. Hankkeen ideana on tehdä kylien arjesta helpompaa ja toimivampaa. Samalla etsitään ratkaisuja, joilla kylät voisivat kehittyä ja pysyä elinvoimaisina myös tulevaisuudessa. Tilaisuuksien ja kyselyn vastausten perusteella valitaan kehittämiskohteita tuleviin pilotteihin.

Loppukeskusteluissa pohdittiin hanketta, joka kokoaisi kylien ja kortteleiden aktiivit yhteen. Mahdollinen malli voisi olla kylien neuvottelukunta tai sitten joku vapaamuotoisempi malli, kuten verkossa toimiva kehittäjäyhteisö, joka kokoontuisi kerran kaksi vuodessa. Ajatuksena on järjestää työpaja, jossa hanketta ideoitaisiin yhdessä.

Lisätietoja Noora Kumpulainen. Esitykset voi ladata alta.

Vetovoimatekijät, Sara Etola

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu