Rakennusvalvonnan ajankohtaiset asiat
Päivitetty: 20.11.2024
Sähköisten rakennuslupien hakemisessa katkos 1.1.- 15.1.2025
Uuden lain voimaantulon vuoksi joudumme tekemään päivitystä myös sähköiseen lupajärjestelmään. Katkoksen aikana uusia hakemuksia ei voi jättää asiointipalvelun kautta. Käynnissä/vireillä oleviin lupa-asioihin ja hakemuksiin liittyvät asiat voit katkoksen aikana hoitaa asiointipalvelussa normaalisti.
Rakennus- ja toimenpidelupahakemukset, jotka halutaan käsiteltävän vanhan lain mukaisesti, tulee jättää liitteineen sähköiseen asiointipalveluun 31.12.2024 mennessä. HUOM. Jos sinulla on asiointipalvelussa lupahakemus perustettu-tilassa, käy jättämässä se tämän vuoden aikana
Uuden lain mukaisia rakentamislupahakemuksia otamme vastaan sähköisen lupajärjestelmän kautta 16.1.2025 alkaen. Katkon aikana hakemuksen voi jättää hakemuslomakkeella.
————————————————————–
Uusi rakentamislaki 1.1.2025
Lailla vapautetaan rakentamista ja sujuvoitetaan lupamenettelyä. Uuden lain mukaan mm. alle 30 m² rakennukset (ei asumiskäyttöön tarkoitetut) eivät vaadi enää rakennuslupaa. Laki ei kuitenkaan anna suoraan mahdollisuutta rakentaa rantavyöhykkeelle, joka ei ole muodostunut rakennuspaikaksi. Tällainen rakentaminen edellyttää edelleen kaavaa tai poikkeamislupaa. Rakentamisen mahdollisuus kannattaa aina varmistaa ensin rakennusvalvonnalta.
Lain asetusten valmistelu on vielä kesken ja niiden on tarkoitus valmistua joulukuussa 2024, jonka jälkeen saadaan viimeiset tulkinnat asiasta.
Luvanvaraisuudesta vapautettujen rakennusten/rakennelmien rakentamista koskevat määräykset ja velvoitteet
Vaikka toimenpide ei vaadi 2.1 § mukaisesti rakennusvalvontaviranomaisen lupaa, on sen toteuttamisessa otettava huomioon asemakaavassa annetut määräykset, palomääräykset, mahdolliset rakennustapaohjeet, ympäristönsuojelu- ja jätehuoltomääräykset, kulttuuriympäristön hoitosuunnitelma ja rakennettu ympäristö.
Rakennuksen ja rakennelman on täytettävä olennaiset tekniset vaatimukset riippumatta luvanvaraisuudesta.
Mikäli määräyksiä ei ole noudatettu, rakennusvalvontaviranomainen voi velvoittaa kiinteistön haltijan muuttamaan tehdyn toimenpiteen.
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava luvanvaraisuudesta vapautettujenkin rakennusten ja rakennelmien osalta siitä, että ne suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti (Rakl 91 §)
Myös kunnossapitovelvoite koskee kaikkia rakennuksia ja rakennelmia siitä riippumatta, onko niiden toteutus edellyttänyt lupaa vai ei (Rakl 140 §).
Luvasta vapautettu rakennus saattaa silti sisältyä muiden velvoitteiden, kuten kiinteistöverotuksen, piiriin. Kiinteistön omistajan tai haltijan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa ko rakennuksen tiedot verottajalle.
————————————————————
Kauppapalvelun hintoihin muutos 1.9.2024 lukien
Alv:n korotuksen vuoksi myös arkistopalveluihin tulee korotus 1.9.2024 lukien. Uuden taksan löydät Arkistopalvelut-sivulta.
—————————————————————–
Rakennuslupien voimassaoloaikaa on käsitelty lautakunnassa
Lupa- ja valvontalautakunnan 8.5.2024 § 35 mukaan rakennuslupien voimassaoloaikaa jatketaan tästä eteenpäin enintään 5 vuotta, sen aikana hanke on saatettava valmiiksi tai sille on haettava uusi lupa.
Rakennusluvan jatkohakemuksen yhteydessä tulee lupahakemuksen liitteeksi liittää selvitys rakennushankkeen valmiusasteesta sekä sitova aikataulu, missä ajassa hanke saatetaan valmiiksi.
Vanhojen lupien osalta on sovittu seuraava toimintatapa;
- vanha lupapäätös, jota jatkettu tähän asti 1-3 vuotta kerrallaan = lupapäätös on tällä hetkellä voimassa; Jatkoa voidaan hakemuksesta myöntää enintään 2 vuotta (valmiusaste ja sitova aikataulu ilmoitettava). Lupa tulee saattaa valmiiksi tämän jatkoluvan aikana. Jos hanke ei jostain syystä valmistu, pitää hankkeelle hakea kokonaan uusi lupa, jolloin noudatetaan uusia rakentamismääräyksiä.
- Rauennut lupa; Luvan uudistaminen 1 vuodeksi loppukatselmuksen suorittamiseksi => enempää ei jatkoaikaa voi myöntää.
- Lupapäätös vuodelta 2019 ja uudemmat; lupaa voidaan jatkaa enintään 5 vuotta, rakennusluvan tulee valmistua 10 vuoden aikana, toimenpideluvat 8 vuoden aikana.
————————————————————–
Rakennusvalvonnan kauppapalvelu laajenee entisestään 20.11.2023
Saimme nyt lisättyä palveluun myös Hartolan kuville ja asiakirjoille omat tuoteryhmät;
-HARTOLAN arkistosta kuvien hakeminen
1.5.2021 jälkeen tehtyjen lupapäätösten kuvat löytyvät nyt tästä! Aineistot toimitetaan automaattisesti ja hinta on edullisempi kuin asiantuntijapalveluna toimitettuna. Maksu vain verkkomaksuna.
–HARTOLAN arkistosta kuvien hakeminen (sopimusasiakas)
Kuvien haku kuten 1. tuoteryhmässä mutta maksuvaihtoehtona myös lasku.
–HARTOLAN arkistosta kuvien ja asiakirjojen tilaaminen (sopimusasiakas)
Tästä voit tilata mm. lupa-asiakirjoja, nykytilannetulosteen sekä Hartolassa tehtyjen vanhojen rakennuslupien kuvia. Tilauksen lopullinen hinta riippuu löydettävien asiakirjojen määrästä, joten maksuvaihtoehtona vain lasku.
Muista käyttää oikeita tuoteryhmiä kun ostat/tilaat kuvia!
Lue lisää kauppapalvelusta arkistopalvelujen sivulta ja käy kurkkaamassa palvelua kauppapalvelun omalta sivulta!
—————————————————————————
Vanhat rakennus- ja toimenpideluvat
Rakennus- ja toimenpidelupia, joista on loppukatselmus jäänyt pitämättä, on vuosien aikana kertynyt paljon (yli 1000 kpl). Käynnistimme keväällä projektin asiakkaiden auttamiseksi vanhojen lupien loppuunsaattamisessa.
Kiinteistöjen omistajille on lähetetty/lähetetään syksyn aikana kirjeitä, joissa ohjeistetaan hakemaan lupa voimaan ja tilaamaan loppukatselmus, jotta luvat ja niiden tuottama oikeusvarmuus saadaan valmiiksi.
Luvan voimaansaattaminen, loppukatselmuksen tilaaminen sekä siitä johtuvat kustannukset ja oikeudelliset vastuut ovat nykyisen omistajan vastuulla huolimatta siitä, kuka luvan on aikoinaan hakenut tai kenen toimesta ao. puutteet ovat syntyneet.
Ennen luvan voimaansaattamista tulee tarkistaa, että lupaehdoissa vaaditut dokumentit ja asiakirjat (suunnitelmat/erityissuunnitelmat/tarkastusasiakirjat) on toimitettu rakennusvalvontaan tai löytyvät kotoa, sillä loppukatselmusta ei voi suorittaa, jos dokumentteja ja asiakirjoja ei löydy.
- Jos hankkeelle on vaadittu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, kvv- tai iv- työnjohtajat, ole ensin heihin yhteydessä lupa-asian selvittämiseksi.
- Jos kohteesta puuttuu kaikki erityissuunnitelmat, vastaavat työnjohtajat ja tarkastukset sekä viranomaiskatselmukset, tulee asiakkaan olla yhteydessä rakennusvalvontaan jatkotoimenpideohjeistusta varten.
Lisätietoja rakennusvalvonnasta, rakennusvalvonta@heinola.fi tai asiakaspalvelu 03 849 3570.
Tietolaatikko
Jos saat kirjeen rakennusvalvonnalta, kiinteistöösi liittyvät lupa-asiat eivät ole lainsäädännön mukaisessa kunnossa tai niitä ei ole kirjattu rakennusvalvonnan rekisteriin.
- Etsi ja tarkista kiinteistösi lupa-, suunnitelma- ja lopputarkastukseen liittyvät asiat
- Ota yhteyttä rakennusvalvontaan ao. asioiden kuntoon saattamiseksi
- Sovi rakennusvalvonnan kanssa loppukatselmukselle ajankohta
Lupa-asiat tulevat ajankohtaisiksi, kun olet esimerkiksi myymässä kiinteistöäsi.
——————————————————
Rakennusvalvonnassa paikan päällä asiointi
Asiakaskäynnit toimistolla VAIN etukäteen varattuna aikana. Asiakkaita pyydetään hoitamaan asiansa ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta, puhelimella tai sähköpostitse.
Kaupungintalon asiakaspalvelupiste on siirtynyt torin laidalle uuteen Asiakaspalvelupiste Spottiin, osoitteeseen Torikatu 8. Kaupungintalon ovet ovat lukossa ja tämän vuoksi kaikki asiointi rakennusvalvonnan toimistoon on sovittava etukäteen.
———————————————–
Hartolan lupien käsittely
Hartolan lupia käsittelee Heinolan rakennustarkastaja Jani Hyttinen, puh. 044 7432236. Jani on tavattavissa maanantaisin Hartolan kunnantalolla klo 9-11. Katselmukset suoritetaan pääasiassa maanantaisin, jolloin tarkastaja on Hartolassa. Johtava rakennustarkastaja Juha Mara hoitaa edelleen ympäristölautakuntaan menevät asiat sekä poikkeamishakemukset.
Heinolan lvi-teknikko Kai Kytö hoitaa myös Hartolan lvi-lupakuvien käsittelyn ja tarkastukset. Yhteydenotot klo 9 – 15 suoraan kai.kyto@heinola.fi / puh. 044 769 4314.
Hartolan kiinteistön omistajat hakevat nyt luvat Heinolan lupapalvelun kautta. Ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön löytyy sähköisen lupapalvelun sivulta.
Ongelmatilanteissa ole yhteydessä Heinolan rakennusvalvontaan rakennusvalvonta@heinola.fi tai puhelimitse 03 849 3570.
———————————————————-
TIEDOTE JA VELVOITTEET HALLIRAKENNUSTEN OMISTAJILLE
Tiedote mahdollisista turvallisuuspuutteista
1.4.2015 voimaan tullut laki maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutoksesta (301/2015) velvoittaa rakennuksen omistajan laatimaan käyttö- ja huolto-ohjeen siten, että se sisältää kantavuuden kannalta
keskeisten rakenteiden seurantatoimenpiteet aikatauluineen sekä kunnossapidon kannalta tarpeelliset erityissuunnitelmat kantavien rakenteiden osalta (MRL 117 i §).
Lain siirtymäajan mukaan rakennuksen omistajan tulee huolehtia, että rakennuksen rakenteellinen turvallisuus on arvioitava viimeistään 1.4.2019, jos rakennuksen rakennesuunnittelusta, rakentamisesta ja rungon toimituksesta ovat vastanneet toisistaan riippumattomat tahot.