Luvat ja ilmoitukset
Ympäristönsuojelu käsittelee mm. ympäristöluvat ja ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset, maa-ainesluvat, maastoliikennelain mukaiset luvat sekä tekee ympäristönsuojelulain mukaiset rekisteröinnit. Lähetä asiakirjasi sähköpostiosoitteeseen ymparisto@heinola.fi.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/joutsen.jpg)
Ilmoitusmenettely
Osa toimialoista kuuluu ympäristönsuojelulain 29 a §:n mukaiseen ilmoitusmenettelyyn. Ilmoitus tehdään mm. uusista eläinsuojista, varikoista, kemikaalivarastoista, elintarviketeollisuudesta ja pienistä ampumaradoista.
Lisää ilmoitusmenettelystä
Ilmoita kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle poikkeuksellisesta tilanteesta, joka aiheuttaa ympäristön pilaantumisen vaaraa. Hätätilanteessa ilmoitus tulee tehdä ensisijaisesti pelastuslaitokselle.
Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/jatteiden-hyodyntaminen-maarakentamisessa.jpg)
Jätteiden hyödyntäminen maarakentamisessa
Eräitä jätteitä voidaan hyödyntää maarakentamisessa ilman ympäristölupaa. Tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi betoni-, tiili- ja asfalttimurske.
Lisää jätteiden hyödyntämisestä
Jos kyseessä on ammattimainen tai laitosmainen hyödyntäminen ja hyödynnettävä jätemäärä on suuri, tehdään jätteiden hyödyntämisestä ns. MARA-ilmoitus Hämeen ELY-keskukselle. Jos kyseessä on pienimuotoinen jätteen hyödyntäminen (< 1000 tn), ilmoitus tehdään kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Hyväksyttyjä hyödyntämiskohteita ovat esimerkiksi väylät (ml. metsäautotiet), kentät ja vallit.
Tietyissä tilanteissa jätteiden hyödyntäminen voi vaatia ympäristölupaa, mikäli hyödynnettävä määrä, laatu tai sijoituspaikka sitä edellyttää.
Jätteiden ammattimainen tai laitosmainen hyödyntäminen maarakentamisessa (ELY)
Jätteiden hyödyntämisestä tehdään MARA-ilmoitus ELY-keskukselle sähköisen asiointipalvelun kautta. Ilmoituksessa tulee olla tiedot esimerkiksi hyödyntämispaikasta, jätteen alkuperästä, määrästä ja sisältämistä haitta-aineista (haitta-aineanalyysit) ja suunnitellun rakenteen poikkileikkauspiirrokset. ELY-keskuksen valvontaviranomainen tarkastaa ilmoituksen ja merkitsee hyödyntämisen tietojärjestelmään.
Hyödyntämiskohde ei voi sijaita luokitellulla pohjavesialueella, asumiseen käytettävillä alueilla, luonnonsuojelualueilla, tulvavaara-alueilla tai ravintokasvien viljelyyn tarkoitetulla alueella. Jätteen tulee myös täyttää asetuksessa esitetyt laatuvaatimukset eikä haitta-aineiden raja-arvot saa ylittyä.
Pienimuotoinen jätteiden hyödyntäminen maarakentamisessa (kunta)
Pienimuotoisesta ja ei-ammattimaisesta tai -laitosmaisesta jätteen hyödyntämisestä tehdään ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Hyödyntämisen ehdot sekä ilmoituksessa vaaditut tiedot on esitetty ympäristönsuojelumääräyksissä. Myös pienimuotoinen hyödyntäminen vaatii jätteestä tehtävät haitta-aineanalyysit ja sen tulee olla suunnitelmallista ja tarkoituksenmukaista.
Ilmoitus tulee tehdä vähintään 30 päivää ennen suunniteltua hyödyntämistä. Ilmoituksessa tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
- jätteen alkuperä, jätteen luovuttajan nimi ja yhteystiedot
- sijoitettavan jätteen määrä ja sijoittamisen tarkoitus (väylä, kenttä, valli)
- milloin sijoittaminen tapahtuu
- jätteen sijoittamispaikka merkittynä asemapiirrokseen tai karttaan
- selvitys jätteen sisältämistä haitallisten aineiden pitoisuuksista
- selvitys jätettä sisältävästä rakenteesta poikkileikkauspiirroksineen
- kiinteistön omistajan ja haltijan kirjallinen hyväksyntä jätteen sijoittamiselle
Hyödyntämisen tulee täyttää seuraavat ehdot (ja niiden toteutuminen tulee käydä ilmi ilmoituksesta):
- materiaali ei saa sisältää ympäristölle tai terveydelle haitallisia aineita eikä aiheuttaa muuta haittaa tai vaaraa ympäristölle
- materiaali ei saa sisältää betoniterästä
- materiaalin tulee olla murskattu tai pulveroitu käyttötarkoitukseen sopivaksi
- jätettä käytetään vain tasauksen, kantavuuden ja kestävyyden kannalta tarpeellinen määrä (enintään 1,5 m)
- sijoituspaikka ei saa olla rakennuksen alla tai putkikaivannossa
- sijoituspaikka ei saa olla luokitellulla pohjavesialueella ja etäisyys ylimpään pohjavedenpintaan tulee olla vähintään yksi metri
- sijoituspaikan etäisyys talousvesikaivoista, vesistöistä ja lähteistä tulee olla vähintään 30 metriä
- jätettä sisältävä rakenne peitetään puhtailla maa-aineksilla tai päällystetään (lukuun ottamatta pintakerroksessa käytettävää asfalttimursketta tai -rouhetta)
- jätteen sijoittamiselle on kiinteistön omistajan tai haltijan hyväksyntä
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen antaa ilmoituksesta lausunnon, jossa annetaan tarpeelliset ohjeet ja määräykset hyödyntämisen toteuttamiseen. Lausunto on määräaikainen, joten jos jätettä halutaan hyödyntää ilmoitettua suurempia määriä tai ilmoitettua myöhemmin, tulee tehdä uusi ilmoitus.
![Luontokuva, kallio, Rautvuori.](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/img_3295-edited-1.jpg)
Koeluonteinen toiminta
Ympäristölupaa ei tarvita ympäristönsuojelulain 31 §:n mukaiseen koeluonteiseen lyhytaikaiseen toimintaan, jonka tarkoituksena on kokeilla uutta tekniikkaa, raaka- tai polttoainetta, valmistus- tai polttomenetelmää tai puhdistuslaitetta taikka käsitellä jätettä laitos- tai ammattimaisesti tällaisen toiminnan vaikutusten, käyttökelpoisuuden tai muun näihin rinnastettavan seikan selvittämiseksi.
Lisää koeluonteisesta toiminnasta
Koetoimintailmoitus on poikkeuksellinen menettely. Ennen ilmoituksen jättämistä on hyvä olla puhelimitse yhteydessä ympäristönsuojelun viranhaltijan kanssa. Samalla voidaan arvioida, käsitteleekö ilmoituksen Heinolan kaupungin ympäristönsuojelu vai Etelä-Suomen AVI. Tämä helpottaa asian etenemiseen ja vältytään turhilta ilmoituksilta.
Tällaisesta toiminnasta tehdään kirjallinen ilmoitus lupaviranomaiselle viimeistään 30 vrk ennen toiminnan aloittamista.
Jos toiminnasta saattaa ympäristössä aiheutua naapuruussuhdelain 17 § 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta, on toiminnalle haettava ympäristölupa.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/maa-aines-1024x768.jpg)
Maa-aineslupa ja kotitarveotto
Maa-aineslupa tarvitaan maa-ainesten ottamistoimintaan. Laajamittaisesta kotitarveotosta on tehtävä ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kotitarveotosta tulee ilmoittaa, jos otettavia aineksia on yli 500 kuutiota.
Lisää maa-ainesluvasta ja kotitarveotosta
Jos samalla alueella lisäksi tehdään murskausta tai louhintaa, käsitellään maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemus samanaikaisesti yhdistetyssä menettelyssä yhteislupana.
Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/09/silta-1024x575.jpg)
Maasto- ja vesiliikennelakien luvat
Moottorikelkkailu
Maastoliikennelain 15 §:n mukainen lupa tarvitaan moottorikelkkareitin suunnitelmalle sekä 14 § reitin pitäjän hyväksymiselle ja vaihtamiselle. Reittisuunnitelman on osoitettava reitin kulku ja reittiin kuuluvat levähdys- ja huoltoalueet niin, että ne voidaan suunnitelman perusteella tarvittaessa merkitä maastoon. Suunnitelmassa on myös mainittava ne kiinteistöt, joiden kautta reitti tulisi kulkemaan. Maastoliikennelain 22 §:n mukaisesti ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa luvan tilapäisestä tai vähäisiltä osin siirtää reitin kulkua maastossa, jos maanomistaja tai haltija siihen suostuu. Maastoliikennelain 23 § mukaan ympäristönsuojeluviranomainen voi lakkauttaa reitin tai sen osan myös, jos reittiin tai sen osaan ei olosuhteiden muuttumisen vuoksi enää ole yleistä tarvetta tai jos lakkauttamiseen ilmenee mutta erityistä syytä.
Maastoliikennelain mukainen lupa kilpailuihin tai harjoituksiin
Maastoliikennelain 30 §:n mukainen lupa tarvitaan moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan kilpailujen ja harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa. Lupa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle, kalastukselle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle. Lupaa ei tarvita asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, jolle on annettu ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa. Lupaa ei myöskään tarvita poliisin, palo, ja pelastustoimen viranomaisten tai puolustusvoimien harjoituksiin.
Luvan hakeminen kilpailun tai harjoituksen järjestämiseen
Hakemuksessa tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
- Tapahtuman kuvaus (tyyppi, tapahtuma-aika, päivittäiset toiminta-ajat, harjoitusten tai kilpailun osallistujamäärä)
- Karttaliitteet (kilpailureitit tai harjoitusalue, maanomistusrajat, muiden toimintojen sijainnit)
- Maanomistajien kirjalliset suostumukset alueen käyttämiseen kyseiseen tarkoitukseen
- Selvitys toiminnan vaikutuksista luonnolle, muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle
- Selvitys siitä, miten tapahtuman turvallisuusasiat on huomioitu
Vesiliikennelain mukainen lupa kilpailuun, harjoitukseen tai muuhun tapahtumaan
Vesiliikennelain 106 §:n mukainen lupa tarvitaan vesikulkuneuvoilla suoritettavien kilpailujen, harjoitusten tai muiden tapahtumien toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella. Lupaa ei tarvita tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle eikä alueelle, jolle on annettu ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa.
Lupaa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa merkityksellisiä ympäristöhaittoja.
Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset ja ettei toiminnasta aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, yleiselle luonnon virkistyskäytölle eikä muulle yleiselle edulle. Lupa voidaan myöntää vain, jos vesialueen omistaja on antanut siihen suostumuksensa. Jos vesialue on yhteinen, suostumuksesta päätetään yhteisaluelain mukaisesti.
Lupaa ei tarvita pelastus- tai meripelastustoimen harjoituksiin, vesiliikennettä valvovien viranomaisten harjoituksiin eikä Puolustusvoimien harjoituksiin.
Jos luvanvarainen tapahtuma edellyttää väliaikaista vesiliikenteen keskeyttämistä tai rajoittamista tai alueellisesta kiellosta tai rajoituksesta poikkeamista, on lupa siihen haettava Liikenne- ja viestintävirastolta.
Luvan hakeminen kilpailun, harjoituksen tai muun tapahtuman järjestämiseen
Hakemuksessa tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
- Tapahtuman kuvaus (tyyppi, tapahtuma-aika, päivittäiset toiminta-ajat, harjoitusten tai kilpailun osallistujamäärä)
- Karttaliitteet (kilpailureitit tai harjoitusalue, vesialueen omistusrajat, muiden toimintojen sijainnit)
- Vesialueen omistajien kirjalliset suostumukset alueen käyttämiseen kyseiseen tarkoitukseen
- Selvitys toiminnan vaikutuksista luonnolle, muulle ympäristölle, kalastukselle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle
- Selvitys siitä, miten tapahtuman turvallisuusasiat on huomioitu
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/meluhaitta.jpg)
Meluilmoitus
Erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavasta tilapäisestä toimenpiteestä tai tapahtumasta tulee tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Lisää meluilmoituksesta
Ilmoitus tulee tehdä hyvissä ajoin, kuitenkin vähintään 30 päivää ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista. Ympäristönsuojeluviranomainen tekee ilmoituksen johdosta päätöksen, jossa annetaan tarvittavat määräykset esimerkiksi meluntorjuntaan, toiminta-aikoihin ja tiedotukseen liittyen.
Heinolan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä kerrotaan tarkemmin siitä, milloin meluilmoitusta ei kuitenkaan tarvita:
– päiväaikaisesta (klo 7-22) ulkoilmakonsertista, jonka aiheuttama melutaso yhden kappaleen keskiäänitasona (LAeq) arvioituna on 15 melun vaikutuspiirissä olevien asuinrakennusten, hoito- ja oppilaitosten sekä muiden sellaisten kohteiden luona, joille saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä, enintään 70 dB.
– 1-2 päivää kestävästä yleisötapahtumasta (erilaiset näytökset, urheilukilpailut, sirkukset, tivolit) tai moottoriurheilutapahtumasta, jossa ei ole yhteislähtöjä (ralli, rallysprint, enduro, trial ja off road), kun melua aiheuttava tapahtuma toteutetaan klo 7-22 välisenä aikana.
– rakentamiseen liittyvästä räjäytystyöstä, louhinnasta, lyöntipaalutuksesta tai muusta vastaavasta erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta työstä, jota tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7-18 ja jonka kesto on alle kaksi viikkoa.
Häiritsevää melua aiheuttavasta tapahtumasta tai toimenpiteestä tulee kuitenkin tehdä tiedote, joka jaetaan jokaiseen porraskäytävään tai asuntoon melun vaikutusalueella viimeistään viisi päivää ennen tilaisuutta tai työvaiheen alkua.
Olethan yhteydessä kaupungin ympäristönsuojeluun, jos et ole varma, tarvitseeko tapahtuma tai toimenpide meluilmoituksen.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/nitraattiasetus.jpg)
Nitraattiasetuksen mukainen ilmoitus
Nitraattiasetuksen 9 §:n mukaan toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa ympäristönsuojeluviranomaiselle kuivalannan ja pakkaamattomien orgaanisten lannoitevalmisteiden varastoinnista aumassa ja kuivalannan varastoinnista aumassa 14 vuorokautta ennen varastoinnin aloittamista.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/09/silta-1024x575.jpg)
Rekisteröinti
Osa ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta on rekisteröitäviä ympäristönsuojelulain 116 §:n mukaisesti. Rekisteröitäviä toimintoja ovat esimerkiksi betonituotetehtaat, nestemäisen polttoaineen jakeluasemat sekä asfalttiasemat. Rekisteröitävistä toiminnoista on luettelo ympäristönsuojelulain liitteessä 2.
Lisää rekisteröinnistä
Rekisteröinti-ilmoitus on tehtävä 30 päivää ennen toiminnan aloittamista (keskisuuret energiantuotantolaitokset) tai 60 päivää ennen aloittamista (muut toiminnat). Ilmoituksessa tulee käydä ilmi toimialakohtaisessa asetuksessa vaaditut tiedot. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee ilmoituksen ja ilmoittaa määräajassa toiminnanharjoittajalle, kun toiminta on rekisteröity. Asiasta ei tehdä päätöstä tai anneta määräyksiä, vaan kyseessä on enemmänkin kirjaamistoimenpide.
Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.
Jos toiminta sijaitsee tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialueella, se voi vaatia rekisteröinnin sijaan ympäristöluvan. Rekisteröinti ei myöskään ole mahdollista, jos toiminnasta aiheutuu esimerkiksi vesistön pilaantumista tai eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.
![Luontokuva, kallio, Rautvuori.](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2025/01/img_3295-edited.jpg)
Talousjätevesien käsittelyvaatimuksista poikkeaminen
Ympäristönsuojeluviranomaiselta voi hakea määräajallista lupaa poiketa jäteveden perustason puhdistusvaatimuksista ranta-alueella tai pohjavesialueella. Ympäristönsuojelulain 156 d §:n mukainen lupa voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi kerrallaan.
Lisää käsittelyvaatimuksien poikkeamisesta
Myöntämisen edellytyksenä on, että ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta on kiinteistön käyttö huomioon ottaen pidettävä huomattavan vähäisenä verrattuna käsittelemättömän jäteveden aiheuttamaan kuormitukseen tai käsittelyjärjestelmän parantamiseksi edellytetyt toimet korkeiden kustannusten ja teknisen vaativuuden vuoksi kokonaisuutena arvioiden ovat kiinteistön haltijalle kohtuuttomat. Kohtuuttomuutta arvioidessa huomioidaan:
- Kiinteistön sijainti viemäriverkoston piiriin ulotettavaksi tarkoitetulla alueella
- Kiinteistön haltijan ja kiinteistöllä vakituisesti asuvien korkea ikä ja muut vastaavat elämäntilanteeseen liittyvät erityiset tekijät
- Kiinteistön haltijan pitkäaikainen työttömyys tai sairaus taikka muu näihin rinnastuva sosiaalinen suorituseste
Myönnetty lupa raukeaa, jos kiinteistön käyttö muuttuu siten, että kuormitus lisääntyy tai kiinteistön omistus tai hallinta vaihtuu.
![Vesipisara](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2021/01/Vesipisara-1024x683.jpg)
Vesihuoltolain vapautus
Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on vesihuoltolain 10 §:n mukaan liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Vesihuoltolain 11 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein.
Lisää vesihuoltolain vapautuksesta
Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos:
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.
Vapautuksen myöntämisen edellytyksenä on myös, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä.
Vapautuksen myöntämisen edellytyksenä on myös, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/09/silta-1024x575.jpg)
Ympäristölupa
Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava ympäristölupa. Ympäristönsuojelulain liitteessä 1 on luettelo luvanvaraisista toiminnoista. Lisäksi toiminta voi olla luvanvaraista, jos se saattaa aiheuttaa suoraan vesistön pilaantumista, kohtuutonta haittaa naapureille tai se sijoittuu pohjavesialueelle.
Lisää ympäristöluvasta
Ympäristölupaa ei tarvita lyhytaikaisiin, koeluonteisiin toimiin, joiden tarkoituksena on esimerkiksi kokeilla uutta tekniikkaa.
Tiettyihin ympäristönsuojelulain mukaisiin toimintoihin sovelletaan lupamenettelyä keveämpää ilmoitusmenettelyä.
Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.
Ympäristönsuojelulain 29 §:n mukaan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävän tai muuhun toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa.