Kokemuksia musiikkiopistosta asiakkaiden silmin 3/3

Musiikkiopiston oppilaan huoltajan kuva

Haastattelimme blogiamme varten kolmea nuorta soitinoppilasta, yhtä musiikkiopiston aikuisoppilasta sekä yhtä oppilaan vanhempaa.

Osa 3/3 Musaopisto vanhemman näkökulmasta

Kuka olet, mitä lapsesi opiskelee musiikkiopistolla ja kauanko he ovat opiskelleet?
Olen Leena Sovasto-Knuuttila, ja kaikki lapseni ovat olleet mukana musiikkiopiston toiminnassa. Tällä hetkellä yksi lapsistani soittaa pianoa, toinen on mukana kanteleryhmässä ja tanssissa ja pienimmän kanssa käydään vauvamuskarissa. Nyt jo aikuisen esikoisen soittoharrastuksen kautta myös nuoremmille lapsille musiikkiharrastus tuli luontevasti mukaan. Kaikki lapset ovat olleet vauvasta asti mukana musiikkiopistossa.

Miksi haluat tuoda lapsesi musiikkiopistolle?
Musiikki on monipuolinen harrastus. Musiikin opiskelu on sivistävää, ja musiikki on mainio itseilmaisun väline. Vanhempana haluaa tarjota lapsille mahdollisuuden musiikin harrastamiseen. Jo pieni lapsi kokee musiikin voimakkaasti ja saa siitä iloa ja sisältöä elämään. Puhumaan oppimiseenkin on vaikuttanut paljon muskarissa opitut laulut ja lorut.   

Mikä on parasta musaopistossa? Mitä hyvää olet saanut musiikkiharrastuksen kautta elämääsi?
Musiikin oppimisen lisäksi on saanut uusia kavereita ja kivoja aikuiskontakteja. Musiikkiopistolla on hyvät ja ammattitaitoiset opettajat sekä monipuolinen tarjonta. Musiikin oppiminen kohottaa itsetuntoa ja tuottaa hyvää mieltä. Myös esiintymiskokemuksien saaminen ja esiintymisen oppiminen ovat hienoja asioita. Tärkeää on lapsille myös turvallinen aikuiskontakti oman perheen lisäksi.  

Onko soittoharrastuksesta ollut hyötyä lasten koulunkäyntiin / oppimiseen?Soittoharrastus tukee pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä. Soittaessa pyritään keskittymään hyvin siihen mitä ollaan opettelemassa. Myös esiintymisen ja siihen liittyvän tapakulttuurin (esim. niiaukset, taputukset, yleisön edessä oleminen ja yleisössä käyttäytyminen) opettelu on tärkeää.   

Kuinka paljon harrastukseen menee aikaa?
Lapsilla on viikoittain soittotunnit, tanssitunti ja muskari. Soittoharjoittelu vie kotona aikaa kausittain, esiintymisten lähestyessä enemmän.   

Musiikkiopistossa järjestetään oppilasiltoja ja muita esiintymisiä pitkin lukuvuotta. Minkälaisena koet / lapsesi kokevat esiintymiset?
Esityksen lähestyminen lisää tavoitteellista harjoittelua. Hyvin mennyt esiintyminen tuo itsevarmuutta. Esiintyminen on jännittävää, mutta palkitsevaa. Esiintymisen jälkeen on kiva mennä uudestaan esiintymään, ja seuraava kerta on helpompi.

Onko musiikkiharrastuksesi vastannut odotuksiasi? Olisiko sinulla jotain toiveita musiikkiopistolle?
Olen ollut tyytyväinen musiikkiopiston tarjontaan, ja opistolta on saanut rahoille vastinetta. Toivottavasti jatkossakin musiikkiopisto säilyy yhtä laajana opetustarjonnaltaan. Täällä on mahdollista esiintyä ja siten tuoda iloa omaan ja toisten elämään.  

Pienessä oppilaitoksessa on etuna se, että täällä lähes kaikki tuntevat toisensa. Vanhempana on mukava tietää, musiikkiopistolla on turvallisia ja huolehtivia aikuisia.

Mitä sanoisit musiikkiharrastuksen aloittamista pohtivalle?
Tule rohkeasti kokeilemaan, musiikkiopiston kokonaisuus on isompi ja laajempi kokonaisuus kuin pelkkä soittotunti! Sieltä aukeaa aivan uusi maailma!

Musiikkiopistolla on hyvä henki ja ilmapiiri, ja soittamista saa kokeilla ilmaiseksi.

****************************************************

Keväällä järjestämme taas maksuttomia kokeilutunteja kaikkiin meillä opetettaviin soittimiin. Tervetuloa!