Kaupungin rakennushankkeet
Heinolan kaupunki investoi jatkuvasti palveluverkkonsa kehittämiseen. Tältä sivulta löytyvät merkittävimmät käynnissä olevat palvelukiinteistöjen ja infrastruktuurin rakennushankkeet sekä jo valmistuneet hankkeet.
![rakennussuunnitelma ja kynä](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2020/12/ohjaus.jpg)
Toteutuneet hankkeet 2019–2024
2024
Heinolan rautatiesillan maalauskorjaus
![Kuvassa uudistettu rautatiesilta](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/11/rautatiesilta_marraskuu_2024-1024x684.jpg)
Heinolan Jyrängön ratasillan maalauskorjaus luovutettiin torstaina 14.11.2024. Luovutustilaisuuden juhlapaikkana toimi Bistro Tango & Matto. Tilaisuudessa olivat mukana pääurakoitsija Ralf Ajalin Oy:n edustajista työpäällikkö Markus Tamminen, työnjohtajat Pekka Haapala ja Jan Sipilä, Väyläviraston projektipäällikkö Tommi Kämppi, Ramboll Finland Oy:n edustajista rakennuttajakonsultti Saara Turkka ja pintakäsittelyn valvoja Olli Taimisto, Kuivajääpuhallus Eskimot Oy:n toimitusjohtaja Markku Väntsi, rakennusyrittäjä ja maalausvastaava Janne Nurmi, Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen, bistron yrittäjä Päivi Niemiaho sekä Eve, Sami ja Veikka Vanne.
Ainutlaatuinen silta
Huhtikuun alussa aloitetulla työmaalla ehti työskennellä n. 60 henkilöä. Ralf Ajalin Oy:llä on vahvaa kokemusta työskentelystä rataympäristössä, mutta maalauskokonaisuutena Heinolan Rautatiesilta on ollut isoin. Rakennustelineiden osia toimitettiin paikalle useampi rekkakuorma ja töitä tehtiin päivittäin.
Juhannus oli ainoa hetki, jolloin työmaa oli tyhjillään. Muutoin töitä tehtiin 7 päivää viikossa koko kevät, kesä ja syksy, kertoo työnjohtaja Pekka Haapala.
Rautatiesilta vihittiin käyttöön vuonna 1932 ja se oli valmistuessaan Suomen pisin. Sillan kaariosan pääjänteen muodostaa 70 metrinen teräskaari ja sillan korkeus vedenpinnasta on 15 metriä. Pituutta sillalla on 337 metriä. Heinolan rautatiesilta on yksi Väyläviraston 12 museosillasta.
Kyllä tuo sillan kaariosuus ja korkeus erottaa tämän muista Suomen silloista. Koska kyseessä on museosilta, piti tämä peruskorjaus myös dokumentoida todella tarkasti, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Tommi Kämppi.
Peruskorjaus valmistui aikataulussa työn laajuudesta, lyhyestä toteutusajasta ja sääolojen haasteista huolimatta. Rautatiesillan kaariosan joitain teräsosia uusittiin, mutta muutoin isommilta teräsrakenteiden korjaustöiltä vältyttiin. Väylävirasto suorittaa tasaisin väliajoin tarkastustoimintaa, jolla varmistetaan siltojen kestävyys ja turvallisuus. Rautatiesillan korjaus on Väyläviraston tilaama ja maksama. Urakkasumma oli n. 2,1 miljoonaa euroa.
Uudistamisen merkitys kaupungille
Rautatiesillan merkitys Heinolalle on omassa luokassaan. Alun perin kalliin sillan rakentamista pidettiin mielettömänä, mutta siitä tuli matkailunähtävyys 1930-luvulla. Heinolan radan avajaisia juhlittiin 10.9.1932 ja paikalla oli myös presidentti Svinhufvud seurueineen. Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen pitää siltaa ainutlaatuisena kohteena:
Rautatie on osa Heinolan kasvutarinaa, samoin kun sillat ja tässä hankkeessa ne yhdistyvät. Meidän Rautatiesiltamme on kansallisellakin tasolla ainutlaatuinen kohde, jonka laadukasta rakennustyötä maalausurakoitsijatkin nyt kehuivat. Rautatiesilta on tietynlainen portti keskustaan Kymenvirran ylityksen kanssa ja se sisältää paljon symboliikkaa. Luulisin, että silta on kohteena kärkikolmikossa, jos halutaan ikuistaa muisto Heinolasta, vaikka selfien muodossa, hän sanoo.
Parkkonen uskoo, että kaupunkilaiset ymmärsivät osaltaan tarpeen tehdä laadukas pintakunnostus ja laittaa yksi Heinolan käyntikorteista kuntoon. Urakoitsijoille hän nostaa hattua siitä, miten he pyrkivät paikallisesti ja avoimesti kertomaan hankkeen etenemisestä, erilaisista löydöksistä tai haasteista. Nyt Heinolassa voidaan ylpeänä taas esitellä siltaa.
2023
Kailas-talo avasi ovensa
![ilmakuva kailas-talosta. otettu kesällä](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/04/kailas-talo.jpg)
Kauan odotettu muutto tapahtui vihdoin. Uutuutta hohtava Kailas-talo avasi ovensa koululaisille ja esiopetukselle maanantaina 6.2.2023. Varhaiskasvatus siirtyy uuden talon katon alle elokuussa 2023.
Uutuuttaan hohtavat pinnat, raikkaat kalusteet, muunneltavat tilaratkaisut, antibakteeriset pinnat, kaarevat linjat – niistä on uusi Kailas-talo tehty. Talo tarjoaa tilat koululaisille, esiopetukselle ja varhaiskasvatukselle sekä liikuntaharrastustoiminnalle.
Talo pitää sisällään oppimistiloja, jotka ovat yhdistettävissä siirtoseinillä toisiinsa tai avattavissa talon ns. keskustorille, myös rauhallisempia tiloja löytyy. Myös tilojen monikäyttöisyyteen on kiinnitetty huomiota, esim. varhaiskasvatuksen lepotilat ovat muussa käytössä lepoajan ulkopuolella.
Koulumme on väistövuosien jälkeen viimein saman katon alla, ja pääsemme toteuttamaan opetusta pedagogisen ajattelumme mukaisesti. Meille tärkeät asiat, kuten yhteisopettajuus ja erityisen tuen pienryhmien yhteistyö yleisopetuksen kanssa, ovat nyt mahdollisia toteuttaa jokapäiväisessä koulutyössä. Kailas-talon käyttöönotto juhlisti Kailaan koulun viisivuotissynttäreitä hienolla tavalla, iloitsee rehtori Reetta Rautiainen.
Talon liikuntahalli on Heinolan suurin lähes 1300 m2 ja se on jaettavissa kolmeen osaan. Liikuntahallissa on huomioitu erityisesti salibandyn sekä voimistelun tarpeet ja se palveleekin satoja liikkujia viikoittain. Liikuntahalli ja sen yhteydessä oleva kioskitilat ovat myös lähes joka viikonloppu ottelu ja turnaus käytössä. Näyttämön lava on suunniteltu mm. tanssiliikuntaan soveltuvaksi.
Vihdoin on saatu salitilanne kohtuullisen hyvälle mallille ja voimme tarjota harjoitusvuoroja lapsille kohtuulliseen aikaan, iloitsee liikuntapalvelujohtaja Maria Kaikkonen ja jatkaa:
Luontaisesti kaikki eivät saa kaikkia haluamiaan vuoroja, mutta tilanne on merkittävästi parempi, mitä se on ollut viimeisien vuosien aikana, hän kertoo.
Kailas-talon piha on suunniteltu monipuoliseksi leikki- ja pelialueeksi. Pihassa on huomioitu myös erityislapsien tarpeet mm. eri värein ja muodoin.
Talosta löytyy myös tuotantokeittiö, josta päivittäiset kouluruoat jaetaan kaikkiin Heinolan kouluihin.
Pikkulinnut lauloivat myös, että ohikulkijoita ja koulun naapureita ilahdutti lasten ja nuorten äänet maanantaiaamuna 6.2. Kailas-talon pihalla.
Nyt odotammekin innolla, että Kailas-talossa järjestetään avoimet ovet – tämä toteutuu syksyllä.
Ensin talon varsinaiset käyttäjät saavat kotiutua uusiin tiloihin ja sitten me muut pääsemme tutustumaan niihin.
Käyntiosoite: Vahlmaninkatu 2, 18100 Heinola.
2022
Sinitaipaleen asuinalue – luonnonläheistä omakotiasumista Ruotsalaisen rannalla
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2024/10/20221002_183611-1024x768.jpg)
Alueen rakennusaika 2020–2022
Sinitaipaleen asuinalue sijaitsee Sinilähteen kaupunginosassa Ruotsalaisen rannalla. Luonnonläheinen alue risteilee luontopolkuja ja kutsuu nauttimaan vesistöstä ja luonnosta. Sinitaipaleen asukkaat pääsevät helposti myös Heinolan hyvien palveluiden äärelle, sillä kaupat, terveydenhoitopalvelut ja harrastuspaikat ovat vain muutaman minuutin ajomatkan päässä.
Sinitaipaleen asuinalueen rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2020 puuston kaadolla. Asuinalueen katujen ja vesihuollon rakentaminen jaksotettiin kolmeen vaiheeseen vuosille 2020–2022. Urakoitsijana toimii tarjouskilpailun voittanut Vesihaka Oy.
Alueelle valmistui yhteensä 11 omarantaista pientalotonttia. Pääosa rannasta jäi kuitenkin yleiseen virkistyskäyttöön. Ruukinpohjaan jäi uimapaikka, osuus vapaata rantaa sekä venevalkama. Pisimmät vapaan rannan ulkoilureitit jäivät alueen eteläosaan sekä pohjoisosaan Hevossaarentien penkereelle saakka. Polkureitit myös yhdistyvät toisiinsa uuden asuinalueen sisällä sekä nykyisen asuinalueen katuihin liittyen.
2021
Heinolan lukio – arkkitehtuurin helmi ja upea monitoimitalo
![Heinolan lukion pääsisäänkäynti](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2021/10/Heinolan-lukio-2-1024x623.jpg)
Heinolan lukio valmistui kesäkuussa 2021 Heinolan Seminaarin valtakunnallisesti merkittävälle kulttuuriympäristöalueelle, Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon. Rakennus jatkaa alueen pitkää koulurakentamisen historiaa ja sijoittuu 1700-luvulta peräisin olevan Maaherranpuiston kulmaan.
Rakennus luovutettiin kaupungille juhannusviikolla, ja ensimmäiset opiskelijat aloittivat talossa 11.8.2021. Lukion lisäksi tiloissa käynnistyi samaan aikaan nuorisopalveluiden toiminta.
Heinolan lukio rakennettiin lukion ja nuorisopalveluiden tarpeisiin, mutta hankkeessa huomioitiin alusta pitäen myös harrastetoiminnan merkitys. Joustavan tilasuunnittelun ansiosta talo soveltuu hyvin monipuoliseen liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Talon 300 katsomopaikan auditorio nostaa Heinolan esiintymistilojen tarjonnan uudelle tasolle. Parkettilattiainen liikuntasali soveltuu erityisesti koripallolle sekä 336 katsomopaikan myötä monentyyppisille tapahtumille.
Lukion suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu keväällä 2017. Kilpailutuksen voitti Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Talon kokonaisurakan toteutuksesta vastasi YIT Suomi Oy.
Liikennepuisto – asfalttiviidakko puhkeaa kukkaan
![Lapsi liikennepuistossa](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2022/03/Lapset-liikennepuistossa-1c-pien-1024x682.jpg)
Heinolan liikennepuiston avajaisia vietettiin lauantaina 5.6.2021.
Liikennepuiston asfalttiviivat maalattiin luottamus- ja virkahenkilöiden talkoovoimin. Liikennepuistoa on tehty yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Aitamateriaalit lahjoitti Versowood Oy ja Heinolan Levy ja Lista Oy. Stora Enso Oy tuki liikennemerkkien hankintaa. Lisäksi kaupungin monet yksiköt ovat olleet projektissa mukana alkumetreistä lähtien aina suunnittelusta toteutukseen.
Heinolan koululaisille järjestettiin keväällä 2021 asfalttimaalauskilpailu, jonka teemana oli luonto, kukkaset ja eläimet. Kunkin koulun voittajaluokka pääsi maalaamaan voittotyönsä itse liikennepuistoon.
Paviljonginharjun portaat
![Paviljonginportaat](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2022/02/Paviljonginportaat-1024x616.jpg)
Kauan kaivattujen liikuntaportaiden valot syttyivät lokakuussa 2021. Portaat yhdistettiin todettuun kulkureittitarpeeseen, mistä johtuen portaiden askelmanousu on kattamattomalle ulkoportaalle sallittu 13 cm.
Heinolan kaupunki sai portaiden toteuttamiseen merkittävän avustuksen ympäristöministeriöltä kansallisten kaupunkipuistojen kolmen miljoonan euron hankepotista. Avustus oli 70 prosenttia alkuperäisestä kustannusarviosta, joka muuttui teräksen hinnan noususta johtuen. Kestävä materiaali tulee kuitenkin ajansaatossa edulliseksi.
Pumptrack-rata – hurjaa menoa kaksipyöräisille
![Pumptrack](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2021/10/Pumptrack-1024x768.jpg)
Pumptrack-rata avautui yleisölle marraskuussa 2021. Pumptrack-rataa voivat sen valmistumisen jälkeen käyttää polkupyöräilijöiden lisäksi esimerkiksi rullaluistelijat ja potkulautailijat.
2020
Sinilähde-talo – inspiroiva ympäristö oppimiselle ja harrastamiselle
![Sinilähde-talo](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2021/10/Sinilahde-talo-1024x576.jpg)
Sinilähde-talo on inspiroiva ja joustava oppimisympäristö, joka tarjoaa tilat päiväkodille ja alakoululle. Oppimistilojen lisäksi rakennuksessa on modernit liikuntatilat ja auditorio, joka taipuu siirtoseinän avulla peräti 400–500 hengen yleisötapahtumiin. Liikuntatilojen erikoisuus on erillinen motoriikkatila, jossa on trampoliini, hyppymonttu ja lasten kiipeilyseinä. Kaupunkilaisten on mahdollista varata auditorio sekä ruokala kabinettitiloineen käyttöönsä kouluajan ulkopuolella. Liikuntatilat ovat myös kaupunkilaisten yhteiskäytössä.
Sinilähde-talo valmistui joulukuussa 2020. Rakennuksen päiväkoti- ja koulutoiminta käynnistyivät maaliskuussa 2021, mutta liikuntatilat otettiin käyttöön jo vuoden 2021 alussa.
Sinilähde-talo on suunniteltu yhdessä kaikkien tulevien käyttäjätahojen kanssa. Rakennuksen huoneala on 3379 neliötä ja bruttoala 3890 neliötä. Talon tilat on mitoitettu 120–150 alakoululaiselle ja 88 päiväkotilaiselle.
Ympäröivä luonnonläheinen asuinalue ja ulkotilan liittäminen osaksi oppimisympäristöä ovat olleet tärkeitä lähtökohtia rakennuksen suunnittelussa. Puu näkyy vahvasti materiaalina rakennuksen julkisivussa ja sisätiloissa, ja luonto tulvii sisään isoista ikkunoista.
Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta on vastuussa Arkkitehtitoimisto Lehto-Peltonen-Valkama Oy. Rakennuksen pääurakoitsijana toimi YIT Talo Oy.
Vesilintutalo
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2023/05/vesilintutalo1-1024x683.jpg)
Heinolan lintuhoitolan vesilintutalon avajaisia vietettiin 7.10.2020.
Vierumäen yrityspuisto – kasvun paikka yritykselle
![](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2022/12/yrityspuisto1450x1569-946x1024.png)
Heinolan Vierumäelle on toteutettu uusi yrityspuisto, joka tarjoaa yrityksille yli 100 000 kerrosneliötä tilaa rakentaa teollisuus-, myymälä- ja varastotiloja. Alueella on valmis kunnallistekniikka, päällystetyt tiet ja valaistus.
Vierumäen yrityspuisto on sijainniltaan vertaansa vailla oleva teollisuuden ja logistiikan solmukohta E75-moottoritien varrella Lahden ja Heinolan puolivälissä. Etäisyys moottoritietä pääkaupunkiseudulle on vain 120 kilometriä. Puolet Suomen elinkeinoelämästä ja yli 1,5 miljoonaa asukasta on 150 km säteellä.
Vierumäen yrityspuiston perustaminen on Heinolan kaupungin toteuttama kehityshanke, ja tontteja myy ja välittää yrityksille Heinolan elinvoimapalvelut.
Heinolan kaupunki on tehnyt Vierumäen yrityspuiston teollisuus- ja myymälätilojen suunnittelusta ja rakentamisesta yhteistyösopimuksen Weckman Steel Oy:n ja Rakennustoimisto Valve Oy:n kanssa. Yhteistyö mahdollistaa yritysten uusien tilojen ideoinnin, suunnittelun, lupaprosessien valmistelun ja rakentamisen nopeasti avaimet käteen -periaatteella. Rakentaminen voidaan toteuttaa joko perinteisellä tavalla tai hyödyntäen Weckman Steelin valmistamia teräspintaisia elementtejä.
2019
Heinolan kaupunginmuseon kunnostaminen – uutta tekniikkaa talon menneisyyttä kunnioittaen
![Kaupunginmuseon rakennus](https://www.heinola.fi/wp-content/uploads/2021/03/Kaupunginmuseo-rakennus-1024x701.jpg)
Alun perin kauppias Ulrik Lindholmin (1825–90) kotina ja sittemmin kaupungin Raatihuoneena palvellut (1898–83) nykyisin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltu rakennus on kokenut ja nähnyt vuosikymmenten varrella monia vaiheita. Nykyisen kaupungintalon valmistuttua rakennus kunnostettiin museoksi. Talo avattiin kaupunginmuseona 1984.
Heinolan kaupunginmuseon talotekniikka uusittiin perusteellisesti vuosina 2018–19 toteutetussa remontissa. Rakennuksen alkuperäistä henkeä pyrittiin palauttamaan muun muassa avaamalla oviaukkoja ja kunnostamalla lattioita. Myös kuisti uusittiin. Kunnostuksessa pyrittiin huomioimaan entistä paremmin museo- ja asiakasturvallisuus. Uudistuksen yhteydessä kiinnitettiin myös erityistä huomiota esteettömyyteen.
Uudistettu museo avattiin yleisölle maaliskuussa 2020.