Kiertotalous

Päivitetty: 16.12.2024

Heinolan kaupungin RELE-hankkeessa pohditaan alueelle sopivaa energia- ja kiertotalouden mallia. Kyse ei ole vain siitä, että kaupungilla, yrityksillä ja kotitalouksilla riittäisi sähköä, lämpöä ja polttoaineita, tai että käytetyt tavarat toimitettaisiin uusiokäyttöön ja jätteet polttoon. Energiatoimiala ja kiertotalous ovat suuren luokan liiketoimintaa, jonka merkitys ja taloudellinen arvo kasvaa myös Heinolassa.

Kiertotalouden perusperiaatteiden mukaan jätettä ei tulisi syntyä tai jäädä jalostusprosessien jälkeen jäljelle lainkaan. Väistämättä jotain jää kuitenkin yli melkein aina. Merkitystä onkin sillä, millaiseksi tämän ylijäämän arvo nähdään ja mitä sille tehdään. Kaikkeen jätteeseen on sitoutunut rahanarvoista energiaa, ravinteita, arvometalleja ja muita ainesosia, joita voidaan hyödyntää uusien tuotteiden ja palveluiden tuottamisessa. Jopa yhdyskuntaliete eli se mitä vedetään vessanpöntöstä alas, on monien tärkeiden tuotteiden ja energian lähde. 

Jätteen jatkojalostus nostaa materiaalien arvoa

Arvokkaiden ainesosien erotteluun jätteestä on jo olemassa kehittyneitä talteenotto- ja jatkojalostusmenetelmiä, mutta niitä ei ole otettu riittävässä määrin käyttöön. Yksinkertaisin ja kaikkein huonoin vaihtoehto jätteen käsittelyyn on maahan dumppaus ja poltto. Suomi onkin saanut jätteen poltosta EU:lta moitteita, sillä poltamme kierrätyskelpoista jätettä muita maita enemmän. Kun keskimääräinen polttoaste EU-maissa on 26 %, Suomessa jätteestä poltetaan lähes 60 % (noin 57,9%). Tilanteen korjaamiseksi Suomessa tulisikin siirtyä käyttämään puhtaampia energiamuotoja joka puolella maata.

Kokemusten vaihto on hyödyllistä

Kiertotaloudessakin kokemusten vaihto on hyödyllistä ja Heinolan kaupungin RELE-hankkeella on ollut vuoden 2024 aikana mahdollisuus vaihtaa ajatuksia monien kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa useissa eri tilaisuuksissa.

Yksi mielenkiintoinen jätteenkäsittelyä koskeva tapahtuma oli juuri päättyneen kansainvälisen WASTE (suomeksi JÄTE) hankkeen viisipäiväinen vierailu Lahteen ja sen yhteydessä Lahden Urheilukeskuksessa 20.8. järjestetty seminaari. Ulkomaisten puhujien ohella myös RELE-hankkeen projektipäällikkö Jaana Kuula piti tilaisuudessa puheenvuoron jätteenkäsittelystä ja kiertotaloudesta. Vierailuohjelman ja seminaarin käytännön järjestelyt organisoi Heinolan Vierumäellä toimiva yhdistys EKE ry puheenjohtajanaan Tapani Frantsi.

Kestävän kehityksen symboleja

Pakkausjätteen keruussa Suomi on yhtä vaille parhaimmistoa

WASTE seminaarissa keskustelua virisi jätteen polton ohella EU:n julkaisemista vertailuista erilaisten pakkausmateriaalien kierrätysasteesta eri maissa. Suomen luvuissa muovipakkausten alhainen kierrätysaste 39,4% herätti huomiota, koska Suomessa muovipulloista palautetaan ennätysmäiset 92%. Myös lasipullojen 97% ja alumiinitölkkien 96% kierrätysaste on Suomessa erittäin hyvä.

Muiden maiden pakkausmateriaalien vertailutiedoissa kysymyksiä herätti se, miksi joissain maissa lasia ei saada kerättyä riittävästi talteen, vaikka samaan aikaan 85% jäsenmaista saa kerättyä kartongin, 82% metallin ja 67 % alumiinin EU:n tavoitteiden mukaisesti. Kaikkein huonoin tilanne on muovin keruussa, kun peräti 70% jäsenmaista ei täytä sitä koskevia EU:n tavoitteita. Kaikki pakkausmateriaaleja koskevat EU:n keräystavoitteet onnistuu täyttämään 27:sta jäsenmaasta kuusi maata eli Belgia, Viro, Saksa, Hollanti, Slovenia ja Ruotsi. Suomi jää tavoitteesta yhtä vaille, eli se täyttää muiden pakkausmateriaalien, mutta ei muovin keräystavoitetta.

Maltalla tiukat kriteerit  

Vierailijoiden valmistelemista esitelmistä mieleenpainuva oli esimerkiksi Maltan pormestarin pitämä puheenvuoro tiukoista jätteiden keruu- ja lajittelumääräyksistä, jotka heidän on täytynyt ottaa käyttöön omien asukkaidensa lisäksi maahan tulviville turisteille. Pieni saarivaltio ei selviä pysyvään väestöön verrattuna kaksinkertaisen turistimäärän (miljoona vierailijaa vuodessa) tuottamasta jätekuormasta ilman tiukkoja puhtaanapitosääntöjä. Ilahduttavaa oli myös nähdä pormestarin Suomeen mukanaan tuomien nuorten pitämät ansiokkaat esitelmät omista kiertotalousprojekteistaan. Kiertotaloustoimilla kun on vaikutusta siihen, millaiset elinolot ja resurssit tulevilla sukupolvilla on nykyisten jälkeen.

WASTE-hankkeen Suomen vierailuun voi tutustua englannin kielellä oheisen linkin kautta: https://wastenetwork.wordpress.com/2024/08/31/fifth-international-event-in-finland/.

Etusivu