30.9.2023 klo 14:00 - 7.1.2024 klo 16:00

Kun isoisä lampun osti. Kolme näkökulmaa valoon

Heinolan kaupunginmuseo

Kolme lasijalkaista öljylamppua.

Kustavilainen valo, öljylamput, Secto Design

Heinolan kaupunginmuseossa 30.9.2023-7.1.2024

Heinolan kaupunginmuseo sytyttää valon pimenevään syksyyn. Rakennuksen valtaa hurmaava kokoelma mitä erimuotoisempia öljylamppuja, jotka saavat seurakseen katsauksen kustavilaiseen valoon sekä aikajanan toisesta päästä Secto Designin moderneihin valaisimiin.

Öljylamppukokoelma on antiikkikauppias Heikki Björkbomin pitkäjännitteisen keräilyn tulos. Siihen kuuluu noin 300 esinettä ja se on ainutlaatuinen Suomessa. Lamppujen suunnittelijat ovat päästäneet mielikuvituksensa valloilleen ja luoneet toinen toistaan koristeellisempia jalkoja pöytälamppuihin. Niiden muotokieli noudattaa valmistusajankohdan tyyli-ihanteita kertaustyyleistä 1860–90-luvuilla jugendiin 1900-luvun taitteessa.

Öljylampun kehitys osuu samaan aikaan kuin teollinen vallankumous 1800-luvun puolivälissä. Suomessa öljylamput alkoivat nopeasti yleistyä 1860-luvulla, kun valopetrolin saatavuus parani ja hinta laski. Uusi polttoaine oli mullistava keksintö, samoin kuin polttimo, jonka sydämeksi tuli litteä tai pyöreä ”sukka”. Liekin suojana käytetty lasi takasi tasaisen ja lepattamattoman valon. Samalla kodin tai työpaikan valaistus tehostui huomattavasti.

Salin pöydälle sytytetty komea öljylamppu oli vauraan säätyläiskodin ylpeys sähkön yleistymiseen asti 1900-luvun alkupuolella. Öljylamput olivat usein upeita taide-esineitä, joiden materiaaleina käytettiin niin lasia kuin keramiikkaakin unohtamatta erilaisia metalliseoksia tai jopa polttokullattua pronssia.

Kustavilaisena aikana tärkein valonlähde oli kynttilä. Tosin meillä pieneläjien tupien pääasiallinen valonlähde oli liesi ja hirrenraossa palava päre. Kynttilät olivat varsin arvokkaita, eikä niitä arkena poltettu kuin yhtä kerrallaan. Varakkaisiin talouksiin saatettiin hankkia kristallikruunu, peililampetteja ja tietysti erilaisia kynttilänjalkoja. Näistä saamme esimerkkejä perusnäyttelyn Residenssi-huoneessa.

Kolmas näkökulma tulee tästä päivästä. Yksi huone on omistettu Secto Designin moderneille valaisimille, jotka valmistetaan Heinolassa. Kaikki mallit on suunnitellut arkkitehti ja sisustusarkkitehti Seppo Koho. Suunnittelun lähtökohtana on, että valolähde jää varjostimen taakse eikä häikäise, vaan luo harmonisen valon ja heittää kiinnostavia varjoja seinille ja lattialle. Kaikki Secto Designin valaisimet valmistetaan kotimaisesta koivusta.

Avoinna: ti, to-su klo 11-16, ke 11-18

Kartalla

Tapahtuman hinta

7/5 €/-/museokortti

Tapahtuman järjestäjä

Heinolan museot

Lisätiedot

Tapahtuman verkkosivu 044 79705738
Etusivu