26.9.2024 klo 18:00 - 23:59

Sivistyksen yö

HeiMo-tila

Sivistyksen yö

Vietämme Sivistyksen teemavuotta 2024 ja kokoonnumme sivistyksen teeman ympärille HeiMoon torstaina 26.9.! Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. HeiMon kahvila on illan ajan avoinna, pikkurahalla pientä purtavaa ja juotavaa. Voit osallistua iltaan oman aikataulusi mukaan tai nauttia sivistystä aimo annoksen kanssamme koko illan.

Kartalla

Tapahtuman tiedot

lllan aikana kuulemme erilaisia puheenvuoroja:

18.00 Minna Repo, Esi- ja perusopetuksen yhteisöllisen opiskeluhuollon erityisasiantuntija,Heinolan kaupunki; ”Mitä sivistys on?”

18.15 Pia Olsson, Helsingin yliopiston etnologian professori; ”Yhteiskunnallinen kriisi henkilökohtaisena kokemuksena”

Noin klo 19 Säveliä sivistyksen yöhön: Laulava kitara -ryhmä

19.30 Itä-Hämeen päätoimittaja Ari Viuhko: ”Median kriisi on myös sivistyksen kriisi”

20.00 Mikko Kallio, koulutussuunnittelija: ”Tyytyväinen sika vai kärsivä Sokrates”

20.45 Laura Paronen & Erik Siekkinen ”Pientä keskustelua tekoälystä pilke silmäkulmassa”

Mahdollisuus osallistua työpajoihin HeiMon luokkatiloissa:

Jorma Kettunen: oman elämän ikigai

Myllykylän Harjuvuokot, Suomen partiolaiset: kestävän kehityksen työpaja

Tasatunnein klo 19 alkaen Kaisa Hako, toimittaja ja teologian opiskelija; ”Viisauden budoaari: Elävä iltasatukone. Lempeää kirjallisuushoitoa elämän kulmikkuuteen”

Illassa myös aikaa ja väljyyttä keskusteluille.

Noudatamme illan aikana Jyränkölän turvallisemman tilan periaatteita.

Ilta jatkuu mahdollisesti keskiyöhön asti mikäli osallistujia riittää.

Lisätiedot

etnologian professori, Helsingin yliopiston Pia Olssonin puheenvuoro: Yhteiskunnallinen kriisi henkilökohtaisena kokemuksena

Minkälaisia toimintamahdollisuuksia, konkreettisia tekoja, tunnelmia, affekteja, mielenmaisemia ja asenteita kriisit synnyttävät? Entä voidaanko näiden keskellä muokata maailmaa sekä mahdollista tulevaisuutta toisenlaiseksi?

Viime vuosina erilaiset globaalit kriisit ovat koskettaneet suomalaisia. Ihmisten arkeen ja koettuun turvallisuuden tunteeseen ovat vaikuttaneet niin COVID-19, Ukrainan sota kuin sodan seurauksena tapahtunut liittyminen puolustusliitto Natoon. Nämä kaikki ovat herättäneet ihmisissä erilaisia tunteita ja tapoja toimia. Suomalaiset kulttuuri-instituutiot ovat puolestaan toimineet aktiivisesti näiden kokemusten tallentamiseksi niin kuvin, esinedokumentoinnein kuin kirjoituksin. Näiden aineistojen pohjalta esitelmässä tarkastellaan viime vuosien kriiseihin liittyviä aikalaiskokemuksia ja tunnekertomuksia sekä sitä, miten suomalaiset ovat kohdanneet, ratkaisseet ja pyrkineet ymmärtämään näitä niin henkilökohtaisesti kuin kollektiivisesti vaikuttaneita kriisejä.

Pia Olsson on etnologian professori Helsingin yliopistossa. Yksi hänen tutkimuskohteistaan on ihmisten kirjallinen kokemuskerronta ja niissä ilmenevä tunnekerronta.

Tapahtuman hinta

Vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestäjä

Heinolan kansalaisopisto / Jyränkölän Setlementti ry

Lisätiedot

Tapahtuman verkkosivu
Etusivu