23.2. klo 18:00 - 26.2.2023 klo 22:00
Talven ja valon juhla
Rantapuisto ja lähialueet
Talven ja valon juhlassa keskitytään tänä vuonna etenkin valoon. Heinolan WPK-talon (Kauppakatu 4) sisäpihalta lähtevä valotaidereitti kulkee Aschanin talon ja vanhan kirjastorakennuksen kautta Kymenkartanon katua alas Rantapuistoon ja sieltä kävelysiltaa pitkin Siltasaareen.
Lääninkivalteri Aschanin talon sisäpihalta löytyy Heinolan museoiden ja Heinola-Seuran kanssa yhteistyössä toteutettu lyhtypiha, johon tunnelmaa luo muusikko Vallu Lukan ääniteos Pallokentällä. Uuno Kailaan samannimiseen runoon pohjautuva ääniteos on kuunneltavissa Aschanin talon pihapiirissä kynttilälyhtyjen valaistessa ainutlaatuista ympäristöä.
Rantapuistosta löytyvät teokset:
Merle Karp: Ahdas (2023)
Oksat painautuvat vasten nihkeää seinämää. Lämpötila nousee, kosteus tiivistyy, pisara valahtaa lehteä pitkin.
Merle Karpin uusin videoteos käsittelee ilmastoahdistusta. Karp on helsinkiläinen visuaalinen suunnittelija, videotaiteilija ja VJ, joka tunnetaan myös nimellä Folded Visuals. Hän on yksi Aavistus Festivalin perustajista. Teoksen äänet on suunnitellut Leo Pahta.
Pekka Tavi & Riku Sourama: Disco Macabre (2023)
Pekka Tavin ja Riku Souraman kineettinen installaatio “Disco Macabre” on humoristinen tutkielma liikkeen animoimisesta.
Teos sisältää viitteitä Saturday Night Fever elokuvaan ja 1400-luvulta peräisin olevaan “Dance Macabre” tai “Kuoleman tanssi” perinteeseen.
Installaation liike syntyy pyörivän levysoittimen avulla. Se on inspiroitunut hyrrämäisistä zoetrooppi -animaatioista.
Pekka Tavi on animaattori ja 3D-suunnittelija. Riku Sourama on valosuunnittelija.
Janne Ahola: Counterparts (2017)
Internetistä on tullut tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja jossa suuri osa ajastamme kuluu huomaamattamme. Meitä ohjaavat sekä vastuumme että vapaa-ajan toimintamme mutta työn ja leikin välinen raja on hämärtynyt yhä entisestään.
Counterparts (2017) alleviivaa tätä elämässämme kasvavasti haihtuvaa rajaa fyysisen ja virtuaalisen maailman välillä.
Installaatio rakentuu kuudesta toisiinsa kietoutuvasta kuviosta joiden liikkeet ovat sulavia, melkein painottomia, kun ne liukuvat seinällä synkronoidussa rytmissä. Valon ja varjon avulla tämä tanssin kaltainen liike saa raskaan betoniseinän rakoilemaan.
Janne Ahola on helsinkiläinen videotaiteilija. Hänen töilleen ominaista on teoksissa käytetyt rajalliset väripaletit, ei-lineaariset vapaasti pyörivät kokonaisuudet sekä arkkitehtonisten elementtien ja ympäristön välinen vuoropuhelu.
Aholan töitä on ollut esillä useissa eri konteksteissa suunnittelusta taiteeseen ympäri Eurooppaa, Afrikassa ja Japanissa.